Barcelona under sportlovet

Vill du åka någonstans på sportlovet, men du vet inte riktigt vart? Det finns mängder av saker att hitta på i Barcelona. Här kommer några exempel på vad du inte får missa.

Bevittna skapandet av en del historia i La Sagrada Família

Den här medeltida katedralen i Barcelona, som fortfarande är under uppbyggnad, är det mest besökta platserna i hela Spanien. Arbetet med katedralen började redan 1882, och man hoppas att bli färdig år 2026. Det är då ett sekel efter arkitekten Antoni Gaudís död. Gaudí utformade sin katedral 95 meter långt och 60 meter bred, med plats för 13 000 personer. Den har ett centralt torn som är 170 meter högt, och ytterligare 17 torn som är över 100 meter höga. De 12 tornen längs de tre fasaderna representerar apostlarna, medan de återstående fem representerar Jungfru Maria och de fyra evangelisterna. Med sin karaktäristiska motvilja mot raka linjer gav Gaudí sina torn konturer inspirerade av topparna på det heliga berget Montserrat.

Fotboll och spel

Många reser till Barcelona för att se på fotboll, men det är dyrt och kräver en hel del planering. De flesta föredrar att se och spela på matcherna hemifrån. Betting på sport är oerhört populärt, både i Spanien och här hemma i Sverige. Man kan förutom att tippa vilket lag som kommer att vinna, även spela på flera olika typer av händelser mitt i matchen med live-betting. Det ger extra dimensioner av spänning, och den som tippar blir mer delaktig i matchen. Om du planerar att åka till Barcelona får du inte heller missa dessa saker:

Tro på det omöjliga

Besök Santa Maria de Montserrat, som ligger mitt i en klippa. Detta benediktinska kloster står stolt som ett landmärke och en av de bästa turistattraktionerna i det katalanska området. Att bevittna mänsklig kraft med alla sina goda och dåliga drag kan få en fantastisk inverkan på vårt tänkande och hjälpa oss att se världen på olika sätt. Om människor har byggt klostret mitt i en klippa, föreställ dig vad du kan göra i ditt liv.

Erövra Tibidabo och Montjuïc

Barcelona omges av dessa två kullar, Tibidabo och Montjuïc. Tibidabo är den högsta delen av bergskedjan Serra Collserola. Här kan man besöka Sacre Coeur Basilica, de botaniska trädgårdarna, samt det berömda tivolit i Tibidabo. Montjuïc är hem för många museer och gallerier.

Gå längs kullerstensgator i Girona och Figueres.

Om du bestämmer dig för att spendera lite tid i Barcelona i år, missa inte en möjlighet att besöka de två städer Girona och Figueres. Girona är en av de romerska städerna som behöll det ursprungliga antika utseendet upp till modern tid. Vi rekommenderar att du tar dig tid och vandrar runt och njuter av vackra sevärdheter och de smala gatorna i den här gamla staden. Den spanske målaren och geniet Dalí föddes i Figueres, och ett besök på Dalís museum är ett absolut måste, även om man inte är så förtjust i konst.

Dyk in i Barcelonas nattliv

Nästan hälften av turisterna som besöker Barcelona är mellan 18 och 34 år, och per definition är Barcelona ett Mekka för nattliv. Stämningen är varm och avslappnad, typiskt för Medelhavet. Så följ viben, prova en lokal Sangria och dansa till gryningen tillsammans med andra världsresenärer.