Temperatur & Klimat

Barcelona ligger på Spaniens nordöstra kust, Costa Brava. Staden ligger i ett område där olika vindar möts och vädret kan ibland vara svårt att förutsäga. Området kallas därför ibland för den “vilda kusten”. Barcelona är dock en intressant stad som oavsett väder alltid har något att erbjuda sina turister. Staden är förmodligen vackrast på sommaren, men det finns mycket att njuta av även under andra årstider.

Barcelona har ett typiskt medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar, dock kan vädret växla på grund av västliga vindar från Atlanten. Vindarna och det faktum att Barcelona ligger på en platå, gör att det blir svalare temperaturer och högre nederbörd än i typiska medelhavsorter. Barcelona är också svalare på sommaren och varmare på vintern än områdena längre in i landet.

Våren, (mars, april och maj) är nästan lika blöt som hösten, men varmare och soligare. Den genomsnittliga temperaturen stiger till 16°C i mars, 17°C i april och 20°C i maj. Från mitten av april blir dagarna soligare och det händer att temperaturen stiger till 20°C. Natten förblir sval med bara strax över 10°C även i maj. Solen stannar uppe i cirka 8 timmar om dagen. Det är ofta dimma och vinden kan ge en kylig bris.

Sommaren, (juni, juli, augusti och september) är den mest populära tiden att besöka Barcelona. Du kan förvänta dig mycket värme och sol som tar fram det bästa i stadens blandning av modern, gotisk och unik arkitektur, dess många parker och festliga anda. Vädret är härligt varmt med genomsnittliga 28°C i juli och augusti och cirka 23°C i juni och september. På natten är tempretaturen något lägre än på dagtid, men stannar i juli och augusti på cirka 20°C. Luftfuktigheten och en härlig havsbris hjälper till att hålla temperaturen behaglig, men den kan vid tillfällen ändå stiga över 30°C när det börjar blåsa in från Afrika.

Hösten, (oktober och november) är varm och blöt. Den genomsnittliga temperaturen i oktober sjunker till 21°C och du kan räkna med fem soltimmar per dag. Mycket nederbörd och ofta dimma kommer in från havet. Temperaturerna sjunker till cirka 12°C på natten. November är mycket kallare, men fortfarande behaglig på dagarna med 14°C i genomsnitt. Det förekommer ofta dimma, men nederbörden minskar.

Vintern, (december, januari och februari) är ganska mild, men det händer att det blir riktigt kallt ibland. Temperaturen kan ligga på mellan 13°C till 4°C. Vädret är väldigt oförutsägbart och antalet soltimmar varierar. I genomsnitt är solen uppe i 4 timmar varje dag, men detta kan växla då en dag av strålande solsken kan följas av hela veckor av grå himmel med nederbörd och kall luft. På natten blir det minusgrader och snö kan förväntas i januari. Å andra sidan, skiner solen i ett par dagar kan temperaturen stiga till cirka 10°C. Läs mer om klimat och temperatur i Barcelona här.

temperaturer barcelonavattentemperatur Barcelonabarcelona 2013-02-07 at 10.50.21 AM

När är det bäst att resa till Barcelona? Barcelona är alltid ett bra val för din semester eftersom det här finns något för alla – välj datum och säsong efter vad du tycker är behagligt och njut av Barcelona!